A 2-es típusú cukorbetegségről röviden
A 2-es típusú cukorbetegség, más néven nem inzulinfüggő diabétesz, egy olyan krónikus állapot, amely során a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt inzulinra nem reagál megfelelően a szervezet. A 2-es típusú cukorbetegség, ellentétben az 1-es típusúval, amely egy autoimmun betegség, leginkább genetikai és életmódbeli tényezőkkel, például az elhízással és a mozgásszegény életmóddal hozható összefüggésbe. Leggyakrabban felnőtteknél alakul ki, de gyerekeknél is előfordulhat. Bár a 2-es típusú cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, megfelelő életmódbeli és étrendi változtatásokkal hatékonyan kezelhető, sőt akár remisszióba is hozható.
Az 1-es típusú cukorbetegség kezeléséről itt olvashatunk bővebben: Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése - Életmód és táplálkozás
Táplálkozási tényezők, melyeket fontos figyelembe vennünk
Szabályozzuk a szénhidrátbevitelt
2-es cukorbetegség esetén válasszunk alacsony glikémiás indexű, összetett szénhidrátforrásokat, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a zöldségek, amelyek lassabban szívódnak fel, és nem okoznak hirtelen növekedést a vércukorszintben.
Ügyeljünk a kiegyensúlyozott étkezésekre
A nap során minden étkezés tartalmazzon egészséges szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat. Ez az egyensúly segít a vércukorszint ingadozásának kezelésében és az energiaszint fenntartásában.
Vegyük figyelembe az adagokat
A megfelelő adagok betartása, a túlevés kerülése, valamint a lassú, nyugodt étkezés szintén segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Étkezzünk rendszeresen
Az étkezések következetes időpontokban történő elfogyasztása hozzájárul a stabil vércukorszint fenntartásához, illetve segít megelőzni a túlevést és a rosszullétet.
Vigyünk be sok rostot
A magas rosttartalmú ételek, mint például a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek rendszeres fogyasztása fontos, ugyanis a bennük található rostok segítenek lassítani a glükóz felszívódását.
Kerüljük a cukrozott és feldolgozott ételeket
A cukros nassolnivalók, italok és feldolgozott ételek fogyasztásának csökkentése jelentősen mérsékelheti a vércukorszint ingadozását, illetve az esetleges szövődmények kockázatát.
Gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról
A rendszeres vízfogyasztás és a hidratáltság fenntartása elengedhetetlen a vércukorszint megfelelő kezeléséhez.
Mit érdemes rendszeresen fogyasztani?
Zöld leveles zöldségek
Míg tápanyagtartalmuk magas, kalóriatartalmuk alacsony, így nem okoznak jelentős emelkedést a vércukorszintben.
Zsíros halak és rákok
A lazac, szardínia, a makréla és a krill az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrásai. Az omega-3 zsírsavak javíthatják az inzulinérzékenységet és csökkenthetik a gyulladásokat, így előnyösek cukorbetegek számára.
Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill
Magvak és diófélék
A magvak és diófélék remek forrásai a rostoknak, a különböző omega zsírsavaknak és fehérjéknek, így hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához.
Teljes kiőrlésű gabonák
Az olyan teljes kiőrlésű gabonák és álgabonák, mint a quinoa, az amaránt, a barna rizs és a zab glikémiás indexe alacsonyabb, mint a feldolgozott gabonáké, így ha tehetjük, válasszuk ezeket.
Almaecet
Számos kutatás kimutatta, hogy az almaecet segíthet a vércukorszint szabályozásában. Az almaecet javíthatja az inzulinérzékenységet és lassíthatja az elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet.
Ajánlott termék: Mannavita Almaecet Kapszula Krómmal
Citrusfélék
A grapefruit, a citrom, a narancs és más citrusok gazdagok rostban és vitaminokban, így egészséges részei lehetnek a diabetikus étrendnek.
Hüvelyesek
A bab, lencse, a csicseriborsó és más hüvelyesek kiváló rost- és fehérjeforrások, így remek alapjai vagy kiegészítései lehetnek a cukorbetegség kezelésére irányuló étrendnek.
A 2-es típusú cukorbetegség kezelése holisztikus megközelítést igényel, amely igény szerint magában foglalja a gyógyszeres kezelést és az életmódbeli változtatásokat. A rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, a testmozgás, illetve a kiegyensúlyozott étrend alapvető fontosságú a betegség hatékony kezeléséhez. Ajánlott egészségügyi szakemberrel együttműködni az egyéni kezelési és táplálkozási terv kidolgozásához.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/type-2-diabetes/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK513253/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK551501/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK279012/
Fotó: Alexy Almond